
 

THE REPUBLIC OF INDONESIA 

REIMBURSEMENT OF MINOR 
LOSS / DAMAGE ON MAJOR 
EQUIPMENT 

1. ISSUE PAPER THEME
Select applicable: 

  Major Equipment 

  Self Sustainment 

  Medical 

  Other / Cross-cutting 

2. SUMMARY / BACKGROUND
- Minor damage/loss occur to COE frequently happen during operational or transportation

phase. To be considered eligible for reimbursement, T/PCCs must repair the minor damage

and complete the verification process in operational readiness inspection in order to receive

the ‘serviceable’ status.

- However, due to mission factors, spare parts shipments are frequently delayed. Thus, T/PCCs

will not be able to repair damages and meet the schedule for operational readiness inspection,

causing failure to receive ‘serviceable’ status for their major equipment.

- Due to mission factors affecting spare part’s shipping duration, it is also difficult to meet 30

days rescheduling arrangement as described in COE Manual 2020, Chapter 3, Paragraph 13,

Page 26.

3. DETAILED PROPOSAL
- Indonesia requests to amend the arrangement in operational readiness inspection, to allow

flexibility for T/PCCs whether giving flexible time for reparation of minor loss/damage to their

major equipment or enabling minor damage/loss to pass inspection and remain eligible to

receive sufficient or satisfactory performance.

4. PROPOSED MANUAL TEXT
- To amend COE Manual 2020, Chapter 3, Paragraph 13, Page 26 on operational readiness

inspection:

→ To add “or when feasible”:

“Operational readiness inspections must be conducted at least once every six months or

when feasible, based on dates to be determined in advance (feasible for all

stakeholders). 

→ To delete:  “to a date not to exceed 30 days after initially scheduled inspection.”
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“In cases where the inspection is scheduled during a period that the contingent or unit is 

conducting an operation ordered by the Force Commander, or during the relocation of the 

unit as ordered by the Force Commander, the contingent or unit may request the 

Inspection Team to reschedule the inspection with the approval of the Force 

Commander.” 




